Flere skal stå lengre i jobb

NHO Buskerud og LO Buskerud mener det er et bomskudd å heve aldersgrensen til 75 år for å få flere seniorer til å stå lengre i jobb.

I stedet bør regjeringen satse på tiltak som sikrer høyere sysselsetting av personer mellom 62 og 70 år. Vi ønsker økt arbeidsdeltakelse blant seniorer. Det er bra for den enkelte, for samfunnet og for bedriftene. Når vi får flere eldre i samfunnet er det viktig at flere står lengre i jobb. Det er bra fordi seniorer har kompetanse og erfaring som bedriftene trenger, og fordi man vil stå bedre rustet for fremtidige pensjonsforpliktelser.

Artikkelen held fram under annonsen.

Hold på 70 års aldersgrense

Partene LO og NHO har sammenfallende syn i hovedspørsmålet, nemlig om dagens 70-års grense i arbeidsmiljøloven skal videreføres. Med dagens regelverk er det fullt mulig å jobbe selv om du er over 70 år dersom arbeidsgiver og arbeidstaker er enige. Men det vi vil advare mot er at det skal være opptil arbeidstaker alene å bestemme hvor lenge arbeidsforholdet skal vare. Vi må erkjenne at hver arbeidstaker som jobber faktisk må forsvare sin lønn i produktivitet.

LO og NHO understreker i sine høringsuttalelser at en økning i aldersgrensene skaper behov for å drøfte folketrygdens ytelser, tjenestepensjonsordninger, særavtaleordninger mv. Forslaget bør derfor være gjenstand for en bredere vurdering før det foretas endringer i lovverket. Levealdersjusteringseffekten i pensjonsreformen er heller ikke et argument for heving av aldersgrensene for de som er seniorer i dag, da effekten av levealdersjustering for disse er svært begrenset.

Liten effekt

Å heve aldersgrensen for stillingsvernet antas å gi helt marginale effekter på arbeidsdeltakelsen. Når det gjelder seniorene, bør de politiske tiltakene rettes inn der de har størst effekt. Når frafallet fra arbeidslivet er størst for arbeidstakere i 60-årene vil det være langt mer effektfullt å fokusere på denne gruppen og her er potensialet for endring stort. Departementet erkjenner selv dette når det det i høringsnotatet side 18 sies at det kan «...hevdes at hovedutfordringen med å få flere til å stå lenger i arbeid ikke knytter seg til arbeidstakergruppen over 70 år. Det store frafallet av seniorer fra arbeidslivet skjer rundt 67 år eller tidligere. Av den grunn er det lite sannsynlig at en heving av 70-årsgrensen alene vil føre til at mange flere blir stående i jobb til de er over 70 år.»

Det vil gi betydelig større effekt på seniorers arbeidsdeltakelse å fjerne den bedriftsfastsatte 67-årsgrensen enn å endre lovens 70-årsgrense. Den bedriftsfastsatte 67-årsgrensen har i dag et krav til konsekvent håndtering som gjør at også arbeidstakere som arbeidsgiver gjerne ville beholdt videre må slutte i jobb.

Unngå konflikter

Arbeidskonflikter bør i størst mulig grad unngås i arbeidslivet. Det tar fokus vekk fra kjernen i bedriften, nemlig økt verdiskaping. Både LO og NHO frykter at økte aldersgrenser vil kunne føre til et økt antall konflikter mellom en arbeidstager som krever sin rett til å fortsette og en arbeidsgiver som mener vedkommende ikke lenger yter tilfredsstillende. Opprettholdelse av dagens aldersgrense vil sikre en mer verdig avslutning av arbeidsforholdet. Dagens aldersgrense er også rimelig med tanke på å sikre yngre arbeidstakeres tilgang til arbeidsmarkedet.

Vår helse har aldri vært bedre, og flere av oss lever lengre, noe som også vil virke positivt inn på arbeidslivet gjennom at flere står lengre i jobb. Vi ser frem til et bedre arbeidsliv for alle parter, og som bidrar til å styrke konkurransekraften i norsk arbeidsliv. Dette forslaget bidrar ikke til det.