Energibransjens fremtid diskuteres nå. Innsenderne går sterkt ut mot den modellen som blir skissert i  rapporten «Et bedre organisert strømnett». (Arkivfoto)
Energibransjens fremtid diskuteres nå. Innsenderne går sterkt ut mot den modellen som blir skissert i rapporten «Et bedre organisert strømnett». (Arkivfoto)

Direkte distriktsfiendtlig strømforslag

Energibransjens fremtid diskuteres nå, med utgangspunkt i rapporten «Et bedre organisert strømnett». Rapporten foreslår tiltak som vil føre til mer og fordyrende byråkrati for mindre energiselskaper, uten at det er dokumentert noen nytteverdi for selskapene eller kundene. Konsekvensene må distriktene bære i form av dårligere beredskap og ringere vilkår for lokal næringsutvikling. Dette kan ikke være i tråd med regjeringens mål for samfunnsutviklingen.

Store ekstrakostnader

Sentralt i rapporten er det sterkt fordyrende og byråkratiserende forslaget om at nettvirksomheten skal etableres i et eget selskap, atskilt fra energiselskapets øvrige virksomhet. Dette kalles et funksjonelt skille. At dette skal gjelde alle selskaper er et særnorsk forslag. Det er ingenting som tyder på at det blir en lignende utvikling i EU i overskuelig framtid. Forslaget innebærer nye styrer og lederstillinger i de opprettede selskapene, noe som øker kostnadene og hindrer den rasjonelle og effektive driften selskapene har i dag. Ekstrakostnaden ved forbud mot bruk av felles ressurser får kundene på nettleien og gjennom dårligere beredskap og tjenester.

Artikkelen held fram under annonsen.

Den største utfordringen med rapporten er at det ikke er behov for virkemidlene som foreslås. Dagens kraftsystem fungerer svært godt, og vi ser derfor ikke hvorfor det er behov for såpass dramatiske endringer. Det hevdes at selskapene må bli større for å være robuste. Vår erfaring er at mange av de mindre selskapene er vel så robuste som større selskaper. Rapporten mangler dokumentasjon på at de mindre og mellomstore selskapene ikke leverer i henhold til forventningene.

Lokal beredskap

Leveringssikkerheten i Norge er i verdenstoppen og oppgavene i strømnettet løses på en god måte. Dette beskriver rapporten veldig godt. Byråkratisering og sentralisering vil gjøre norsk energiforsyning i distriktene langt dårligere enn det vi har i dag. God beredskap ivaretas gjennom lokal tilstedeværelse. Dette ser vi ved alle større uværshendelser.

De mindre energiselskapene har høy beredskap og godt omdømme i befolkningen. Om de lokale energiselskapene forsvinner, mister lokalsamfunnet også en stor del av mannskapene. Dette vil føre til lengre strømavbrudd. En rasering av disse selskapene vil dermed være et stort tap for mange kommuner og innbyggerne.

Lokalt eierskap

Eiers rett til å organisere virksomheten på en optimal måte i forhold til egne mål står som et grunnleggende prinsipp. Dette må særlig gjelde for offentlige eiere av virksomheter som har fellesskapets beste som målsetting. Lokale energiselskaper sikrer lokalsamfunnets tilgang til en god og sikker strømforsyning. De er også i mange tilfeller eneste leverandør av fiber og bredbånd. Begge deler er helt nødvendig for å få næringsutvikling og et levende lokalsamfunn. Mange av disse selskapene driver svært effektivt, leverer avkastning til eierne og utnytter ressursene i selskapet godt.

Hvis mange energiselskaper legges ned, mister vi sannsynligvis også mange lokale strømleverandører. De er garantister for mangfoldet av leverandører i strømmarkedet. Vi ønsker ikke å ende opp med noen få store strømleverandører i Norge. I andre land med få strømleverandører, som i Storbritannia og Nederland, ser vi at prisene på strøm er langt høyere og at det tas større marginer på strømsalget. Dette er en utvikling vi må unngå.

Om de lokale energiselskapene forsvinner, mister lokalsamfunnet også en stor del av mannskapene. Dette vil føre til lengre strømavbrudd.