Debatt: Navnebytte?

Det er mange nesninger som er engasjerte ift. ev. navnebytte for kommunen vår, og dette gjelder like mye for dem som ønsker å endre kommunenavnet til «Nesbyen» som de som ønsker å beholde «Nes» ev. med tillegget «i Hallingdal».

Det blir sagt at vi må endre navn av beredskapshensyn. Hvis man leser vedleggene til kommunestyresaken om navnebytte 20/6, kommer det fram at verken brann og redning, politi eller helse er bekymret om kommunene blir hetende «Nes i Hallingdal» og «Nes på Romerike». De som er bekymret for beredskapen pga. like kommunenavn er NVE og mattilsynet. NVE burde ha kontroll på om en beredskap-situasjon er i Hallingdalsvassdraget ift. Glomma/Vorma-vassdraget. Mattilsynet burde ha tid til å finne ut hvor de skal – her er det ikke snakk om å skulle være ute på oppdrag ila minutter og timer. Så det er ikke fare for liv og helse om kommunen vår blir hetende «Nes i Hallingdal».

Artikkelen held fram under annonsen.

Identitet er et argument for begge sider. «Siden vi alle har postadresse Nesbyen har alle identitet til det navnet» har det blitt skrevet av flere. Det er stor forskjell på et postadresse-navn ift. kommunenavn. Ja, nå har alle Nesbyen som postadresse, men det blir et veldig dårlig argument når vi ser litt tilbake. Til og med flere år etter at jeg flyttet til Nes i 1980 hadde vi postkontor på Bromma. Postadressen var også tidligere «Nes i Hallingdal», før det ble endret til Nesbyen. I en periode fram til ca. 1970 var det fem andre postadresser i kommunen vår. Mykingstølen var den siste som ble lagt ned, i 1989.

Det er et paradoks for meg at kommunen vår ikke er stor nok til at vi kan søke om at den kan defineres som en bykommune (må ha minst 5000 innbyggere), mens mange ønsker at kommunenavnet skal være Nesbyen.

Vi er alle veldig stolt av historia til Nes, da bør det også synes i hva kommunen vår heter. Historielaget er veldig klare på at de ønsker Nes i Hallingdal.

La oss også lytte til ungdommen. Barn og Unges kommunestyre ønsker å beholde Nes (i Hallingdal)

Statsråd Mæland har med et pennestrøk sagt at to kommuner ikke får lov til å hete det mange i begge kommuner ønsker, et historisk navn begge steder. Dette pga. et storfylket som er en hestehandel, og som kun 14 prosent av innbyggerne ønsker. Vi må ha lov å si at vi er uenige når vi ser hva som er vurderingene til statsråden!