Buskerud trenger en attraktiv storby!

Nå har Drammen mulighet til å utvikle seg til en storby. Det klarer den ikke uten at flere tar et ansvar for å bygge èn sterk storbyregion.

En by for framtida

I stadig større grad søker vi inn mot byene. De 20 største byregionene har tatt 85 % av befolkningsveksten siden år 2000, ifølge professor Jørn Rattsø (Produktivitetskommisjonen 24.11.2014).

Artikkelen held fram under annonsen.

I 1990 var det 28 % som jobbet i en annen kommune enn bostedskommunen. I 2012 var det tilsvarende tallet økt til 34 % (KMD). Den regionale befolkningsutviklingen er i stor grad preget av sentralisering i den forstand at en stadig større andel av befolkningen lever i eller nær større bysentra.

«Moderne digital teknologi gjør at man kan bo og jobbe hvor som helst, i teorien er det slik, men i virkeligheten ser det ut til å være annerledes,» sier statsviter og byutviklingsforsker Erling Dokk Holm (1. amanuensis Markedshøyskolen). Han fortsetter: «Kampen om framtida vinnes av de byene som tiltrekker seg de smarteste og mest interessante hodene. Og disse hodene er på utkikk etter byer som er interessante å være i både miljømessig og kulturmessig».

En by, en enhet

Buskerud trenger attraktive byer, som evner å fremstå som gode bo- og arbeidsmarkedssentra. Byer som kan tilby innbyggerne stor valgfrihet, et variert utvalg av arbeidsplasser, et allsidig kultur- og fritidstilbud og ikke minst varierte botilbud.

For å lykkes med dette, må kommunen som samfunnsutvikler få handlingsrom. I ekspertutvalgets rapport «Kriterier for god kommunestruktur» handler samfunnsutviklerrollen om langsiktig arealbruk og utbyggingsmønster, utbygging av infrastruktur, steds- og sentrumsutvikling, næringsutvikling, miljø og folkehelse i videste forstand.

For å utvikle Drammen videre som Buskeruds store by, må vi få et større fokus på en samlet planlegging av utbyggingsmønster, infrastruktur og transport. Hver dag pendler over 32.000 mennesker inn/ut av Drammen. Da er det ikke rart at stadig flere tar til orde for prinsippet «en by, en enhet».

Kommunereformen

Kommunereformen ble vedtatt av Stortinget 18. juni 2014. Den største samfunnsreformen i nyere tid, er en reform for å sikre innbyggerne gode tjenester de neste 20–30 år. Dagens kommunegrenser er over 100 år gamle.

Med utgangspunkt i at innbyggerne beveger seg på kryss og tvers av kommunegrenser i stadig økende fart og omfang, er det på tide å stille spørsmålet: Er det samsvar mellom struktur og de tjenester befolkningen forventer av Buskeruds største by?

På fylkesmøtet til KS 30. oktober på Kongsberg, ble ungdomspartiene utfordret. Ungdommen var klar i sin tale: «Kommunene må bli større for å bli sterkere. Blir man sterkere, får man mer handlingsrom og bedre kompetanse!» «Ungdom trekker mot sentrum. «Kommunene bygger på grenser som er gått ut på dato. Konsentrer dere om fremtiden!»

Artikkelen held fram under annonsen.

Hvilke muligheter og utfordringer vil vi møte om vi i større grad samler flerkommunale byområder i en storbykommune?

Drammen som attraktiv storby

Nylig la ekspertutvalget frem sin sluttrapport. I denne rapporten blir det på faglig grunnlag analysert og vurdert eksempler på enkelte oppgaver, som det kan være aktuelt å overføre til store og robuste kommuner.

Hvordan ser vi som brukere av Drammen by på muligheten som åpner seg i forbindelse med kommunereformen? Ønsker vi å utvikle en attraktiv storby i Buskerud?

Mitt spørsmål er kort og godt: «Tar vi utfordringen?»