Skribenten er opptatt av insekter. Her representert ved Siphlonorus Eastivalis som Klekkes i Holselva i månedsskiftet juni-juli.

Småkryp

Det er lenge siden jeg hadde biologi på skolen, så jeg har ikke så mye greie på småkryp. Ikke vet jeg hvor sommerfuglen har puppene sine, eller hvor hyrdene er på marken. (Eller kanskje det var i kristendomstimene at vi lærte om hyrdene på marken?)

Men forrige dagen så jeg et vepselignende insekt som drev og bygde noe i en sprekk i den laftede husveggen min. Det hentet små sandkorn som ble kittet sammen til en lang tunnel. Jeg ble nysgjerrig på hva dette kunne være, så jeg fant fram «Insektsboka» og ble sittende å bla. Det var da det slo meg at disse småkrypene har sitt eget samfunn som er bygd opp omtrent som vårt.

På toppen sitter en Kongeøyenstikker med sin Bidronning. De er selvfølgelig kledd i hver sin Keiserkåpe. Under seg har de flere Admiraler. Våpenfluene styrer de forskjellige forsvarsgrenene, som består av Køllesnegler, Skjoldbiller, Soldat-teger, Stilettfluer og Sandjegere. Som speidere og stifinnere brukes Veiveps. Det moderne flyvåpenet er, i tillegg til Metallvingesvermere og Nattfly, også utstyrt med de super-raske Gammaflyene.

Artikkelen held fram under annonsen.

Administrasjonen består for det meste av Bokskorpioner og Museumsbiller.

Potetnematode

Landbruksnæringen står tydeligvis sterkt i dette samfunnet. For her finnes Agurkedderkopp, Bananflue, Bringebærbille, Eplesnutebille og Potetnematode, bare for å nevne noen. To viktige samarbeidspartnere for landbruket er Gjødselflua og Gravevepsen. Sigdvingen er også god å ha i innhøstingssesongen.

Febremsen er leder for dem som har valgt husdyrhold som næringsvei. Blant disse finner vi Hesteigla, Kukleggen, Eikehjorten, Fleskebilla og Kjøttflua.

Her er håndverkere av alle slag, som Tømmermenn, Mattevevere, Husbukk, Veggdyr og Skipsmark. Alle boliger har vinduer laget av Glassvingen. Vann og kloakk blir tatt hånd om av Rørmarken. Og nesten alle hjem har Støvfluer som hushjelp.

Spinning er veldig populært, og det er mange spesialområder, som for eksempel Børstespinner, Sekkespinner og Hjulspinner.

Buskhoppere

Når det gjelder idrett, så har de atleter nok til å starte sitt eget OL.

Løperne, med Hageløperen som frontfigur, er de nærmest uslåelige. I hinderløp er Bekkeløperen og Springflua i særklasse. Av hoppere finns både Lyng- og Buskhoppere. Men Stylteflua er og blir en mester i høydehopp. (Dette til tross for flere protester mot styltene).

Av svømmere vil jeg særlig utheve prestasjonene til Buksvømmeren og Ryggsvømmeren.

Artikkelen held fram under annonsen.

For å beregne hopp- og kastelengder brukes henholdsvis Liten- og Stor Flekkmåler. De lengre distansene tar Feltmålerne seg av. De slitne Løperne blir tatt imot av Svettefluer så snart de har passert målstreken.

Tyrefekting er også populært. Denne sporten domineres fullstendig av Oksehodespinneren. Når han entrer arenaen er tribunene et fyrverkeri av Smellere. Flått, roper alle da han utfører sine krumspring. Små Kornsmellere går rundt blant publikum og selger pop-corn, mens Pungrekene svinser rundt og selger billetter. Gullbassene på tribunen omgir seg med lettkledde blondiner, det vil si Gulhårete Rovfluer. Disse kaster sultne blikk mot matadoren, men han er allerede forlovet med en Danseflue, så her har de ikke sjangs.

På alle arrangementer står Legeigler og Vortebitere klare til å ta seg av skader hos både deltagere og tilskuere.

Barlusene

Musikk er også viktig. Det ser ut som om «Brassband» musikk er hottest for tida. Innenfor denne sjangeren vil jeg nevne utøvere som Waldhornsneglen, Hornsikaden og ikke minst Posthornmarken.

På nattklubbene sitter Barlusene, Svermerne og Snyltefluene og hører på Sangsikadene mens de ser på Svingfluene og Virvlerne danse. De har alle vært hos Klesmøllen for å dresse seg opp. Yttertøyet står Pelsbillen for og smykkene er selvfølgelig levert av Smaragdbillen. Skulle noen ha fått i seg for mye, er det ingen annen utvei enn å besøke Spyflua. Men de fleste holder seg langt unna de illsinte Klubbevepsene som er dørvakter.

Mange sitter også hjemme og koser seg med TV. Særlig værmeldingene, som Frostmåleren står for, er veldig populære. Men sendingene blir ofte avbrutt av Flimmermark. Da er det ikke annet å gjøre enn å tilkalle Antennemøllen for å få sendingen i gang igjen.

Dette samfunnet har også sine geistlige. På toppen av rangstigen finner vi Kardinalbillen, som omgir seg med en hær av Korsedderkopper. Mens den andre enden av stigen domineres av de små Løv- og Barskogsnonnene.

Men alt er ikke bare fryd og gammen her heller. For her finnes skrekkfigurer som Spøkelsessvermeren, Biulven og Kjellerskrukketrollet. Ved mørkets frambrudd dukker gjerne Sorgmyggen opp. Skogsmygeren har etter hvert blitt urbanisert og lever i våre dager hovedsakelig av det den finner i søppelkasser. Rundt i boligområdene lusker også Bredpannede Smygere, Kattostsmygere, Ulveedderkopper og Vannrøvere. Og når den pyromane Ildvepsen har vært på ferde, er det godt man har Regnkleggen å tilkalle.

Artikkelen held fram under annonsen.

Tysk Kakerlakk

Ettersom klimaet blir varmere dukker det oftere opp utenlandske turister, som Harlekinmarihøna og Iberiasneglen. Men den vanligste er Tysk Kakerlakk. I motsetning til tyske bobilturister har denne dessverre ikke med proviant hjemmefra.

En del småkryp, som for eksempel Maur, Veps og Bier, lever i totalitære kommunistregimer. Her er samfunnet delt opp i arbeidere og soldater, med en eneveldig hersker på toppen, som ikke gjør annet enn å spise og lage barn. Men, i motsetning til vårt samfunn, er herskeren i disse diktaturene av hunkjønn.

Etter å ha sittet og bladd i boka og fantasert noen timer fant jeg ut at insektet som bygde på huset mitt måtte være en forvirret Sandveps.