Ragnar Vold, et liv mot diktatur

Når man igjen skal feirer et fritt Norge, et Norge som fikk sin frihet tilbake for 79 år siden, må vi også huske å bære frem de som gikk foran og advarte mot nazismen, før den kom hit. En av disse var Ragnar Vold, som brukte pennen som våpen før, under og etter krigen.

Ingen norsk journalist advarte så tidlig, klart og iherdig mot oppblomstringen av nazismen, som Ragnar Vold. Hans artikler, reportasjer og kommentarer, gjerne illustrert av den legendariske karikaturtegneren Blix, ble trykket i Dagbladet, som han var ansatt i, Dagbladet, men også ofte gjengitt i andre nordiske aviser som Göteborg Handels- och Sjøfarts-Tidning og danske Politiken.

Arne Skouen, kollega i Dagbladet, fra før og etter krigen omtalte Ragnar Vold som «norsk presses ubestridt ledende antinazistiske penn gjennom hele tredvetallet».

Artikkelen held fram under annonsen.

På flukt fra Berlin

I 1933 fikk Hitler makten i Tyskland. Etter riksdagsbrannen i februar, sendte Dagbladet Ragnar Vold til Berlin. Der skrev han en serie artikler om jødeforfølgelsen. Som en følge av det blir han truet på livet av de tyske makthaverne. Den 7 april har Dagbladet denne overskriften: «Dagbladets medarbeider Ragnar Vold måtte flykte fra Berlin. Nazistene ville arrestere ham for hans avslørende artikler om jødeforfølgelsene». Han klarer å komme seg i sikkerhet i Danmark og videre til Norge hvor han fortsetter å skrive om framveksten av antidemokratiske krefter i Europa.

Kampen mot Quisling

Allerede ett år før den daværende forsvarsminister, Vidkun Quisling, startet sitt eget parti; Nasjonal Samling (NS) i 1933 advarte Dagbladet mot han som kom til å bli Norges største landsforræder, under tittelen:» Hr. Quisling, kgl. norsk nazi». Artikkelen sto på trykk i april 1932 og var ført i pennen av Ragnar Vold. I årene frem mot utbruddet av andre verdenskrig reiste Ragnar Vold på kryss og tvers i Europa hvor han skrev om oppblomstringen av nazistiske og fascistiske bevegelser og trusselen mot demokratiet.

«De fikk rett»

I artikkelsamlingen «Motstand», hvor Ragnar Volds sønn, poeten Jan Erik Vold, har samlet en stor del av farens artikler før krigen fortelles det om en episode hvor Ragnar vold treffer Aftenpostens utenrikskorrespondent Niels J. Mürer, som hadde vært svært kritisk til Volds mange artikler om Hitler-Tyskland. Møtet fant sted i Akersgata hvor begge aviser hadde sine kontorer, en aprildag i 1940, etter den tyske okkupasjonen, hvor Mürer letter på hatten og sier: « Vel, Vold de fikk rett».

Under krigen fortsatte Ragnar Vold i den illegale pressen og måtte etter hvert flytte nordover hvor han bodde hos svigerfamilien. Det var utstedt arrestordre på ham, men nazimyndighetene i Oslo var sikker på at han hadde flyktet til Sverige.

Da freden kom fortsatte Ragnar Vold som utenriksredaktør i Dagbladet hvor han var frem til han døde i 1967.