Viken – vårt valg

Av Hanne Haatuft, gruppeleder Hol Høyre

Viken fylkeskommune går i disse dager inn i sitt tredje år, og virker å ha stått støtt gjennom pandemien. Kommuneadministrasjonen vår melder om god støtte og godt samarbeid med den nye fylkeskommunen. Større fagmiljøer innenfor de ulike sektorene oppleves positivt, og det rapporteres raske og presise svar med høy faglig kvalitet. Økonomisk tar det nye fylket allerede ut stordriftsfordeler. I 2023 anslås det til å være i størrelsesorden 125 mill. kr.

Artikkelen held fram under annonsen.

Når vi samtidig vet at Viken har utviklet sterke fagmiljøer innen viktige områder som IKT, planarbeid, samferdsel og klima og miljø, er det særs gode grunner til å ta en ny vurdering rundt Vikens skjebne.

Skoler – ikke administrasjon

I stedet for å bygge tre nye fylkesadministrasjoner bør ressursene gå til å utvikle de videregående skolene, styrke kollektivtilbudet, sikre gode tannhelsetjenester og utbedre fylkesveiene i alle deler av Viken. Om fylket heter Buskerud eller Viken tror vi er underordnet for de unge. De unge er vant til å forflytte seg over kommunegrenser og fylkesgrenser. Det våre ungdommer trenger er gode og varierte tilbud innen videregående utdanning. Mangfold og valgfrihet til å velge skole og utdanningsretning vil bidra til at de unge får lyst og motivasjon for å fullføre videregående opplæring.

Fagskolen i Viken er et ektefødt barn av regionreformen, og er blitt er en stor og viktig samarbeidspartner for desentralisert utdanning med nyopprettet studiestedet på Geilo. Reiselivsfagskolen utvider tilbudet stadig, og denne uken startet helsefagutdanningen opp med sitt første bransjekurs og over 20 studenter. Fra høsten 2022 blir det etter all sannsynlighet studiestart av bransjekurs innen Bygg og Anlegg. Et godt eksempel på en fremoverlent og fremtidsrettet institusjon.

Klar rapport

Senterpartiets historiefortelling har dominert mediene altfor lenge, men blir ikke mer sann av den grunn. Viken ble til ved et stort flertall i Stortinget; 96 for og 75 mot, etter at et enstemmig Buskerud fylkesting og Buskerud Arbeiderparti også stemte for. Tilhengerne av oppdeling begrunner behovet med at valgløfter skal holdes. Arbeiderpartiet har vel aldri lovet noe, annet enn at de vil utrede saken. Nå er saken utredet, og avgjørelsen politikerne skal ta bør være basert på fakta og kunnskapen som har kommet frem i den uavhengige rapporten fra administrasjonen i Viken. Fremtidsutsiktene for et nytt Buskerud er ganske dystre med beregninger som viser fare for store underskudd i mange år fremover.

En oppdeling øker sjansene for at gode fylkeskommunale tjenester nært folk blir betydelig reduserte og at kompetansen innad i fylkesadministrasjonen forvitrer. Vi mener derfor at den beste avgjørelsen vil være å la Viken fylkeskommune bestå, la ansatte og politikere få bruke sine ressurser på å utvikle tjenestene til beste for alle i fylket.