Bli lys?

Av Marlen Foseid, Hemsedal

Vi har fått en kjempehytte som nærmeste nabo. Sikkert en hyttestørrelse innenfor forskriftene i Hemsedal kommune. Men, og det er et men; både på kortsiden og langsiden av hytta er det montert utelys. Resultat? Om natta ser hytta ut som en opplyst boligblokk.

Artikkelen held fram under annonsen.

Vi forstår at enkelte hytteeiere har et stort behov for å vise oss andre at de kan betale strømregningene. Det er jo for øvrig blitt en farsott å vise andre at «her mangler det ikke betalingsvilje». Men dessverre er det noen, kanskje er vi ikke så mange, men vi er nå der, som absolutt vil se stjernene på nattehimmelen. I fjellet har det vært mulig, i byen har stjernehimmelen så å si forsvunnet. Så vi lengter tilbake til den gangen vi kunne stå på hyttetrappa og identifisere Melkeveien, Karlsvogna, Venus og et myriader av andre stjerner. Det var helt mørkt ute og stjernene kunne riktig få vise seg fram, til stor glede for oss og for barna våre som lærte noe viktig de kunne ta med seg på veien videre.

Nå stenger alle utelampene for denne opplevelsen. Vi har på få år fått en lysforurenset himmel, til og med på fjellet. Vi blir nesten «badet» i utelys, og når vi drar ned fra fjellet, tar ikke folk seg bryet med å slå av utelampene. Til og med julebelysningen får stå i fred til langt utpå sommeren.

Heldigvis er konsekvensene av lysforurensingen begynt å gå opp for stadig flere. Det er nok av forskning som viser at det intense lyset vi omgir oss med nattetid forstyrrer insekts- og dyreliv. Så langt har lysforurensingen fått utvikle seg at en gruppe biologer har laget veilederen «Bevar mørket». Så derfor hyttenaboer i Hemsedal; slå av utelyset når dere ikke skal være på hytta. Prøv å begrense antall lamper dere monterer på hytteveggen, og spør deg selv, trenger vi virkelig julebelysning når det går mot påske? En stjernehimmel er noe av det vakreste vi har, så ikke ta den fra oss.