Gi de ureturnerbare et verdig liv!

Av Trond Johansen, Drammen KrF og Billy Taranger, første nestleder Viken KrF

Regjeringen vedtok i desember 2019 at ikke returnerbare asylsøkere, som har oppholdstid i Norge på minst 16 år, kan få opphold i Norge. Dette er en svært viktig sak for Viken KrF. Justis- og beredskapsdepartementet uttalte i en pressemelding 10.12.2019 at de ville utarbeide nødvendige forslag til gjennomføringen og sende dette ut på høring så raskt det lot seg gjøre.

Artikkelen held fram under annonsen.

Vedtaket er tuftet på medmenneskelighet med noen av de mest sårbare i vårt samfunn. De ureturnerbare asylsøkerne har ikke noen reelle rettigheter, heller ikke rett til helsehjelp. Ved å gi mange ureturnerbare opphold, kan norske myndigheter forhindre at det oppstår uønskede situasjoner som følge av at mennesker lever uten helsehjelp, bolig og uten lov til å ta seg arbeid.

24. februar i år meldte departementet at ureturnerbare, som kunne omfattes av engangsløsningen, ikke skulle sendes ut av landet i påvente av ny forskrift. I samme pressemelding sier Justis- og beredskapsdepartementet at det 24. februar ble sendt på høring et forslag til endringer i utlendingsforskriften for eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge.

Høringsfristen var 6. april. Når kan vi da forvente at forskriften blir fastsatt og iverksatt?

Viken KrF etterlyser fortgang i prosessen slik at de som på bakgrunn av vedtaket i regjeringen i desember 2019, skal få mulighet for avklaring og få et verdig liv. Det er grenser for hvor lenge ureturnerbare asylsøkere skal leve uten grunnleggende rettigheter i Norge og uten å få saken sin avklart.

Resolusjon vedtatt på Viken KrFs ekstraordinære fylkesårsmøte.