Russiske førstedamer
I Sovjetunionen var begrepet «førstedame» praktisk talt helt ukjent. Politikk ble betraktet som menn sitt felt. Ingen russer ville tenkt seg om å være interessert i familielivet til partiets ledere. Det ble holdt i den strengeste hemmelighet.
Det eksisterte bare to kvinner som folk i Sovjet kjente: Nadezjda Krupskaja, kona til grunnleggeren av Sovjetstaten, og den vakre Raisa Gorbatsjov, kona til den første og siste presidenten i USSR. Når det gjelder koner til de andre lederne, husker folk knapt navnene deres.
Så det er kanskje på høy tid å presentere historier til kvinner som var involvert i sovjetisk politikk.
Artikkelen held fram under annonsen.
Diktator Nadezjda Krupskaja (1917 – 1924)
Kona til Vladimir Lenin. Hans trofaste følgesvenn siden 1898. Vladimir kalte henne «Landets første griseslusk», fordi Nadia hadde ofte på seg revne og utvaskete klær. Når en knapp falt av, sydde hun den aldri på igjen. Da hun fikk stilling som nestleder i Kunnskapsdepartementet, begynte Nadezjda en kamp mot den ortodokse kirken. Hun rettet sine handlinger først og fremst mot barn, fordi, «antireligiøs propaganda», etter hennes mening, burde starte tidlig. «Unger må få svar på spørsmål om tro og levemåte i god tid».
Krupskaja var en pioner innen sovjetisk sensur. Hun beordret bibliotekansatte til «å trekke tilbake ideologisk skadelig og utdatert litteratur» (dvs. verk av Platon, Descartes, Nikolai Leskov og Artur Schopenhauer). Bibliotekansatte ville ikke kvitte seg med disse uvurderlige samlingene, så offiserer fra sikkerhetstjenester, den beryktede Cheka (ekstraordinær kommisjon), måtte delta med å fjerne bøkene.
Larysa Vasiljeva, forfatter av boken «Kremls koner», beskriver Krupskaja som diktator. «Hvis skjebnen hadde gitt Nadezjda Krupskaja suveren makt, ville hun sannsynligvis ha vært i stand til å introdusere den kulturelle inkvisisjonen bedre enn Stalin, fordi hun var mer utdannet». Etter Lenins død jobbet Nadia ved Folkets Utdanningskommissariat. Hun skrev bl.a. en minnebok om Lenin, der hun skapte et upåklagelig bilde av han (hun nevnte ikke Lenin sin franske elskerinne, Inessa Armand).
Kamerat Allilujeva (1924 – 1932)
Det er ikke sikkert at arbeiderklassen i Sovjetunionen visste hvem som var kona til Josef Stalin. Nadezjda Allilujeva (hun beholdt etternavnet sitt) ønsket ikke å bli husmor. Hun var sekretær for Lenin, og studerte ved Industriakademiet (før Stalin ble Sovjetunionens leder i 1924).
Ekteskapet mellom Stalin og Nadia var langt fra å være kjærlig. Diktatoren forventet at hans kone, som var 22 år yngre, ville adlyde ham. Stalin var bitter og skuffet over henne. Nadia ryddet aldri hjemme, laget ikke mat, og ville ikke avsløre innholdet fra topphemmelige dokumenter fra Lenin sitt kontor.
Stalin oppførte seg hjemme som tyrann og despot. Enten kjeftet han på kona og sønnen, eller snakket ikke til dem på flere dager. 9. november 1932 begikk Nadezjda selvmord ved å skyte seg selv i hodet (offisiell versjon). Stalin var knust, men ikke av lengsel etter kona. Han følte seg fornærmet fordi Nadia hadde ødelagt ryktet hans ved å ta sitt eget liv.
Nina Khrusjtsjova (1953 – 1964)
Man kan godt si, at rollen som førstedamer økte med liberaliseringen av statspolitikken i Sovjetunionen. Dette skjedde først under styret til Nikita Khrusjtsjov. Hans ukrainske kone, Nina, begynte å følge ham på utenlandske besøk. Med elendig frisyre, uten sminke, med umoderne klær og en formløs figur, ble hun et symbol på det post-stalinistiske periode. Men Nina kunne både diplomatisk protokoll og engelsk. Under Khrusjtsjovs besøk i USA hadde hun en samtale med Rockefeller, som beundret hennes kunnskap om økonomi, og sa at hun var mer utdannet enn mannen sin.
Wicia (1964 – 1982).
Victoria Brezhnev, kjærlig kalt Wicia, holdt seg på sidelinjen. Selv om Leonid Brezhnev ofte tok offisielle besøk i utlandet, fulgte kona ham bare to ganger: til India og Frankrike. Også på disse turene laget hun ektemannens favorittretter. Leonid likte det. «Ingen lager bedre mat enn Wicia», sa han en gang.
Artikkelen held fram under annonsen.
Alt som er kjent om Yurij Andropovs kone (1982-1984) er at hun het Ljudmila, og var 28 år yngre enn ham. Anna Chernenko, kona til Konstantin Chernenko (1984-1985) holdt seg også borte fra det offentlige liv. Dessuten tilbrakte hennes syke ektemann mesteparten av tiden sin på sykehuset, og styrte landet derfra. Om kona til Andrej Gromyko (1985-1988) vet vi nesten ingenting, bortsett fra at hun het Lydia, og var Hviterussisk lærerinne.
Vakre Raisa (1985 – 1991)
Raisa Gorbatsjov fulgte mannen sin på utenlands- og innenlandskebesøk, og fikk betydelig popularitet i utlandet. Hun var veldig elegant, underviste i filosofi, hadde doktorgrad i sosiologi, og mottok en rekke ærestitler. Men hennes økende popularitet skapte bare stor harme hos russerne. «Hvorfor drar han henne med seg overalt!?» spurte russerne. De syntes at en kones plass var hjemme. Russerne ble nesten rasende over, at Gorbatsjov-ekteparet etter tretti års ekteskap fortsatt holdt hender, og viste offentlig sine følelser for hverandre. Raisa ble til og med anklaget for å ha ført til Sovjetunionens kollaps. «Livet mitt er over», sa Mikhail etter hennes død i 1999.
Naina Jeltsina (1991 – 1999)
Kona til Boris Jeltsin studerte ved Polyteknisk Institutt, hvor hun arbeidet med forskjellige prosjekter etter studiene. Under Jeltsins tid som president holdt Naina en relativt lav profil, og viste seg sjelden offentlig.
Boris vil forbli i vårt minne som en statsleder med overdrevent alkoholforbruk og dårlig helse, men verden vet ikke så mye om Naina, som nå er 92 år.
Ljudmila Putina (2000 – 2014)
Kona til Vladimir Putin var litt mer kjent både i Russland og i verden. Utdannet som flyvertinne, skilt fra Vladimir Putin, og gift på nytt med en 21 år yngre businessmann.
Nå, i 2024, åpner digitalverden mange dører, og avslører flere hemmeligheter. Man kan skaffe seg informasjon om alle, og om alt. Men privatlivet til Putin sin ekskone, hans døtre og hans kjæreste (r) er fortsatt en hemmelighet. Både Russlands førstedøtre, ekskona, eks og nåværende kjæreste er steinrike og lever et luksusliv.
Men mange millioner russerne får bare en offisiell versjon, at Putin og hans familiemedlemmer ikke eier mer enn en gjennomsnittlig russer, og at Vesten bare sprer løgner. Russerens mentalitet lar dem ikke innse, at nasjonens leder kan lyve. Så det er nok slik, at Alina Kabajeva, nåværende elskerinne til Putin og angivelig mor til deres felles 4 barn, kan vi IKKE kalle «Russlands førstedame».
Men, når man endelig får alt! De største palasser, alle grønne skoger, de største diamanter og alt gull i verden, får man ikke lyst til å skryte litt, vise verden sine søte barn og sin ubeskrivelige lykke?
Artikkelen held fram under annonsen.
Et liv i mega - luksus demper, kanskje, slike behov hos en hemmelig Russlands førstedame?