Debatt: Uforutsigbart å drive løypearbeid i Hol kommune

Hol kommune foreslår å kutte løypetilskuddet for 2019 med to mill. kroner, men sier i sitt vedtatte handlingsprogram at de vil «arbeide for å øke økonomiske bidrag til investering og drift av stier og løyper».

Hol kommune foreslår et kutt i løypetilskuddet fra fem til tre millioner kr i budsjettforslaget for 2019. Forslaget er et dramatisk kutt. Vi reagerer på at det fremstilles som et kutt på en million kroner når det i realiteten er et kutt på to millioner kroner, eller nesten en halvering.

Artikkelen held fram under annonsen.

Det er ikke mer enn ett år siden formannskapet og kommunestyret behandlet forslag til kutt på en million kroner, fra fem til fire millioner. I mellomtiden har Hol kommune vedtatt «Fordelingsnøkkel for tilskudd til sti- og løypetilskudd i Hol kommune». I grunnlaget for beslutningen i høst, så bygger fordelingsnøkkelen på fem millioner kroner i løypetilskudd.

Vi reagerer på at Hol kommune foreslår et dramatisk kutt i løypetilskuddet i nov/des som allerede får store konsekvenser for kommende sesong. Det har ikke kommet en antydning fra Hol kommune om en slik utvikling. Vi har stolt på de vedtak som er gjort og trodd at de har ment det de har sagt i Handlingsprogrammet for 2018–2021.

Handlingsprogrammet 2018–2021

Hol kommune har vedtatt « Handlingsprogrammet for 2018 – 2021». Der sier de at de vil:

«Legge til rette for at stier og løyper skal ha høy kvalitet, fordi produktet er sentralt i kommunens attraksjon som reiselivsdestinasjon og bokommune. Arbeide for å øke økonomiske bidrag til investering og drift av stier og løyper.»

Kommunestyret i Hol kommune har også vedtatt en sti – og løypeplan og der sier de at Hol kommune skal:

* Legge til rette for at stier og løyper skal ha høy kvalitet.

* Arbeide for å øke økonomiske bidrag til stier og løyper.

Overrasket

Ustaoset Vel er derfor svært overrasket over at Hol kommune vil redusere løypebidraget med 40 prosent. Det er når budsjettene behandles og vedtas, at vi ser viljen til å gjennomføre det man har sagt i handlingsprogrammet.

Artikkelen held fram under annonsen.

Ut fra målsettinger og strategier i handlingsplaner og løypeplaner hadde Ustaoset Vel forventet en økning og ikke en nedgang i budsjettene.

Forutsigbarhet

Ustaosets Vel har investert flere millioner i kostbart utstyr som tråkkemaskin etc. Vi står foran ytterligere store investeringer som bl.a. garasje til tråkkemaskinen. Vi kan ikke foreta investeringer i utstyr for å tråkke skiløyper uten at vi har en viss trygghet for fremtidige inntekter.

Ustaosets Vel har 830 medlemmer som bidrar med stort løypebidrag, men vi er helt avhengig av offentlig støtte i tillegg.

Infrastruktur

Vi driver dugnadsarbeid og forutsigbarhet er en forutsetning for vårt arbeid med stier og løyper.

Vekst i antall hytter og leiligheter krever vekst i infrastruktur.

Det har vært en betydelig vekst i antall hytter og leiligheter i Hol kommune og veksten vil antakelig fortsette. Det må da utvikles infrastruktur, stier – og løyper i takt med veksten i antall brukere.

Vi håper at Hol kommune vil styrke satsingen på stier- og løyper og vedtar et budsjett i tråd med målsettingene i Handlingsprogrammet for 2018–2021.

Nina Broch Mathisen, Styreleder Ustaoset Vel

Artikkelen held fram under annonsen.

Ustaoset Vel og løypemend har ansvaret for kjøring av ca. 90 km løyper.

Ustaoset Vel har ca. 830 medlemmer og medlemmene er både fastboende og hytteeiere.

Ustaoset Vel har investert i egen tråkkemaskin og har ansatt en person som kjører løyper i vinterhalvåret.