Skribenten slår ett slag for bevaring av dramalinja ved Gol vidaregåande skule.(Arkiv
Skribenten slår ett slag for bevaring av dramalinja ved Gol vidaregåande skule.(Arkiv

Beseire kvartlivskrisen – søk dramalinja

Vi har alle hørt om den velkjente midtlivskrisen hvor man plutselig av en eller annen merkelig grunn runder 40 år.

Man har ikke peiling på hvordan man kom dit, kan ikke begripe hvor fort det gikk og er uansett i en hyper-eksistensiell situasjon hvor fortiden og fremtiden krasjer brutalt. Siden jeg er midt inne i tjueåra vet jeg absolutt ikke hvordan en midtlivskrise føles, men nettopp av denne samme grunnen vet jeg veldig godt hvordan kvartlivskrisen kjennes ut.

Denne kvartlivskrisen kommer gjerne midt i 20-åra. Mens man vokser, modnes, blir eldre og får en bredere kjennskap til verdenen rundt seg, har andre ting enn det man har studert og brukt store deler av livet sitt på manifestert seg veldig sterkt som det man burde ha studert i stedet. Hvorfor kommer disse tankene nå, så sent i ungdomslivet? Man blir usikker på om man har gjort det riktige valget, og det kan bli vanskelig å finne ut hvordan man skal gå videre i livet. Og slik gjør kvartlivskrisen sin entré.

Artikkelen held fram under annonsen.

Alarm

Når en tidligere dramaelev hører rykter om at kuren mot kvartlivskrisen er i ferd med å bli nedlagt, da går alarmen om at noe er feil i Hallingdal. Politikerne ser ikke behovet for en dramalinje. Det har de helt rett i. De har ikke behov for det. Men veldig mange ungdommer i Hallingdal har behov for det, mye mer enn både politikerne og ungdommene vet om.

Bortsett fra alle de glimrende egenskapene som dramaelever tilegner seg (de er mer innovative, bedre konfliktløsere, og de takler stress bedre), så er det én ting som gjør dramalinja fullstendig uslåelig. På dramalinja får man nemlig verktøy man trenger når kvartlivskrisen plutselig en dag inntreffer. For mange, så er det umulig å vite hva man egentlig vil bli, selv om man er overbevist mens man er ung. Grunnen til at man kan virke overbevist i ung alder er ofte fordi hvis man er god i noe og blir støttet av folk som sier at dette er bra, så tror man på det av hele sitt hjerte. Du velger rett og slett ut ifra det andre mener det er best du skal gjøre. Når man så velger sin retning for høyere utdanning er disse personene som hadde troen på deg ikke der for å formidle sin tro på deg lengre. I hvert fall ikke i like stor grad. Og det er da man innser hva man egentlig vil. Pang! Så står man der og angrer på at man studerte design i fem år i stedet for astrofysikk som man har innsett nå at man egentlig vil, men som ingen andre ville du skulle gjøre.

Nytte

Det er i dette øyeblikket kunnskapene jeg har fått gjennom dramalinja kommer til veldig stor nytte. Den viktigste av dem alle er evnen til å tilegne meg kunnskap når jeg har behov for den. På kjøpet har jeg også fått mot, og ikke minst styrke til å tørre å skifte retning i livet. Dette er egenskaper man får gjennom dramalinja og ikke noe man lærer godt nok generelt på skolen. Det å kanskje ikke lenger ha noe som helst tilbud som dette i Hallingdal er veldig synd. Spesielt nå som disse egenskapene kommer mer og mer til nytte når folk gjerne reiser ut i verden for å studere videre eller smake på en annen kultur. Dramalinja er en realistisk utdanning for dem som er interessert i mer enn én ting. Drama forbereder elevene til å møte livet slik det virkelig er.

For å få gode verktøy hvis kvartlivskrisen skulle møte deg, er det bare å søke dramalinja på Gol. Fra en som er midt inne i krisene man opplever kvartveis i livet, så er det høyst anbefalt! Søk studier med tanke på fremtiden, og mens man studerer kan man leve i nuet.

Sindre Kaupang (24 år)

skuespiller, dramatiker og komponist